Kratki priručnik za boravak na otvorenom sa vašim mališanima

Zima je… Vreme snega, velikih količina snega, niskih temperatura. Vreme kada je prognoza najgledaniji program na TV-u. Svakako niske temperature mogu biti opasnost za ljude sa zdravstvenim problemima, za sve one koji ne znaju kako da se čuvaju… Ali… Da li je neophodno da svi čamimo umotani u ćebe? Da li zima znači da deca ne treba da borave napolju? Naravno da ne. Zdrava deca i odrasli adekvatno obučeni ne moraju dozvoliti da im hladno vreme, dubok sneg i vejavica okončaju igru i boravak na otvorenom. Sve ovo može biti idealna prilika za sve nas da boravimo napolju i da se zabavimo.

Boraveći u Skandinaviji, gde sam radila kao au-pair, videla sam da većina ljudi ostaje aktivna na otvorenom i tokom hladne sezone. Tamo zime traju dugo, dolaze i odlaze, a vi naučite da živite sa klimom. Deca borave napolju u vrtiću svakog dana, bez obzira na temperature. U Norveškoj kućno vaspitanje nalaže da svi ukućani imaju skafandere, dublje cipele, mast za usne, masniju kremu za lice, šal, kapu, rukavice. A u vrtiću, pored patofni, obavezno je doneti i skije. Mi u Povratku nismo Skandinavci i ne skijamo po dvorištu, ali umesto gunđanja o hladnoći, uvek radije biramo da čari zime iskoristimo što je bolje moguće.

Evo nekoliko saveta šta vam je sve potrebno da biste sa decom boravili napolju kada je hladno vreme:

1. OBUCITE SE ADEKVATNO USLOVIMA

Boravak napolju tokom hladnih dana zahteva dobro oblačanje. Plan za ovaj deo boravka napolju glasi: SLOJEVITO OBLAČENJE . Preporučujemo nošenje tri sloja: osnovni sloj koji će vas održavati suvim (pamučni donji veš), srednji sloj koji će vas zagrejati (duks i pantalone) i spoljni sloj koji će zadržati toplotu i zaštititi od kiše, snega i vetra (ski pantalone ili deblje trenerke i jakna) .

Ponekad kada je jako hladno preporučujemo i slojevitost u oblačenju čarapa, pa čak i rukavica. Ovo je važno zbog toga što su ruke i noge najosetljivije na hladnoću. Na primer, nosite tanak par rukavica ispod para debelih rukavica koje su obložene vunom.

2. ZAŠTITITE LICE

Lice je direktno izloženo hladnoći ali preporučuje se da se deci na lice ne maze krema, već prirodna ulja koja dečiju kožu štite od smrzavanja. Možete koristiti i balaklavu (nindža kapa) ukoliko želite.

3. BUDITE U POKRETU

Kada se krećete, vaše telo stvara toplotu koja se zarobljava ispod odeće i čini da se osećate toplo – isto je i sa decom. Sigurno ste osetili da vam je hladnije kada stojite mirno. Zapamtite da će se mlađa deca verovatno brže smrznuti jer se otežano kreću zbog odeće, a i brzo se umore. Pokušajte da ih održite što je moguće aktivnijima. Ukoliko se desi da vaše dete napolju stoji, to može biti znak da mu je hladno, zato obratite pažnju i razgovarajte sa njim. I još jedan savet – kada ste napolju, birajte aktivnosti koje će vas pokrenuti, ali ne i oznojiti, jer će vas to ohladiti.

4. BUDITE U BLIZINI DOMA SVOG

Deci je svež vazduh neophodan baš koliko i igra napolju. Ukoliko je sneg veliki, sjajno, možete da izađete u blizini svoje zgrade, na obližnje igralište ili u park. Ovo vam omogućava brz povratak kući ukoliko dođe do kvašenja ili smrzavanja.

5. UČINITE BORAVAK NAPOLJU ZABAVNIM

Boravak na otvorenom kada je hladno ne mora uvek da podrazumeva pravljenje Sneška. Ima mnogo drugih aktivnosti koje vam mogu ulepšati dan. Možete poput nas u Povratku deci dati tempere za crtanje po snegu, zamoliti ih da vam pomognu u čišćenju snega (iznenadićete se koliko deca vole poslove odraslih) ili prosto prošetati uz razgovor, što je i deo naših uobičajenih aktivnosti.

6. BUDITE POZITIVNI ZBOG IZLASKA ALI ZNAJTE KADA JE VREME ZA POVRATAK KUĆI

Sreća se prenosi govorom tela, pa ukoliko ste vi srećni zbog odlaska napolje vrlo je verovatno da će i vaši mališani osećati isto. Prema našem iskustvu, deca su manje zabrinuta zbog izazovnih vremenskih uslova nego odrasli. Razlog za to je njihov nedostatak iskustva i prirodna želja za avanturom. Iskoristite ovu činjenicu i vodite ih napolje što češće. Ukoliko počnu da se žale na hladnoću, obavezno rešite problem. Mi u Povratku pitamo decu o čemu se radi. Uglavnom mokre rukavice prave problem koje odmah zamenimo, odaberemo topliju kapu ili decu dodatno ušuškamo. Problem se rešava i kad deca žele u toalet, umesto da trpe. Ukoliko ništa od ovog ne pomogne i vaše dete nastavi da se žali da mu je hladno, nije strašno – vratite se unutra i pokušajte sa ponovnim odlaskom kasnije ili sutradan. Boravak na otvorenom treba da bude zabava, a ne patnja.

I da – bilo je, i biće tih groznih dana kada meteorolozi predviđaju meteo alarme, niske temperature koje nisu zabeležene od 1976, visinu snega koja nikad do sad nije viđena na ovim prostorima. Ali upamtite, to ne znači da vi i vaša deca morate biti zatvoreni. Informišite se o vremenskim uslovima, pogledajte relevantne podatke i spremite se za akciju! Jer istina je da vi i vaša deca uvek možete izaći napolje, čak i kad je jako hladno, a sve što je potrebno je da ste pravilno obučeni i raspoloženi za druženje . VIDIMO SE NA HLADNOĆI!

Tijana Stamenković, vaspitač Povratka prirodi, spec. prirodne pedagogije/dramskog vaspitanja