Gde sa decom posle vrtića?

Činjenica je da postoji začajan pritisak javnog mnjenja kad je u pitanju podsticaj razvoja deteta na ranom uzrastu.

Zaista, kako će dete da raste bez engleskog, sporta, slikanja, bez radionica za podsticanje logičkog mišljenja, računanja, kreativnosti? Kako će bez tih veština postati uspešni ljudi? Sve to su pritisci društva sa kojima se roditelji danas nose.

ŠTA JE DECI ZAISTA POTREBNO?

Ono što je deci posle vrtića zaista potrebno, to ste vi, njihovi roditelji. Imala su dovoljno svega, a ni malo vas.

Zamislite sebe u njihovoj situaciji. Nestrpljivi ste. Gorite od želje da se sretnete sa voljenim bićem. Napokon, stigao je i taj čas. Jurite u susret voljenoj osobi. Posle kratkog zagrljaja požuruje vas jer vas vodi negde gde ćete opet biti razdvojeni. Da li biste verovali da je to za vaše dobro, ili biste se samo osećali loše?

Pokušajte da razumete kako deca reaguju kada ih odmah posle vrtića vodite na dodatni strani jezik, trening, ili kreativne radionice? Mi ne kažemo da to nisu aktivnosti koje im ne znače, pod uslovom da ih vole, ali treba biti umeren. Najdivnije bi bilo kada bi se sve važne aktivnosti, kao što je to slučaj u našem vrtiću, dešavale u vreme boravka deteta. Ali ako i nije tako, savetujemo vas da se u trenucima koje provodite zajedno potpuno posvetite svojoj deci.

NEKOLIKO PREPOPURUKA ZA KVALITETNO DRUŽENJE

Čim dođete u vrtić, pokažite im da ste srećni što ih vidite. Ne ljutite se ako neće da krenu.

Ponekad vam se čini da im nije drago što ste došli. Kao da imaju važnija posla. Pomislite da imaju kreativan momenat koji treba ispoštovati. Dogovorite se sa svojim detetom da ima neki rok u kojem će završiti sa obavezom. S druge strane, razmislite o tome da vas ono možda na taj način zavodi. Gleda koliko vam je nedostajalo. Kako ćete se ponašati ako vam se odmah ne zaleti u zagrljaj. Ako ste nekada izgubili strpljenje i povisili glas, vi ste mu pokazali emociju. Ono se oseća važnije, jače, kada u vama izazove tu emociju. Možda sada baš žudi za njom. Ostanite mirni. Ponudite detetu zagrljaj. I to je emocija, samo na drugom kraju skale. Ona koja gradi, ona koja spaja, a ne ona koji ruši i dovodi do tuge.

Ćaskajte s detetom na putu iz vrtića. Ako nije raspoloženo da vam priča šta je radilo i kako se provelo, nemojte insistirati na tome. Nemojte se ni osećati razočarano što vam ne daje informacije, jer za njih su ta dešavanja deo prošlosti. Sada ste vi tu. Oni žele vas. Šta je bilo u vrtiću, bilo je. Ćaskajte o stvarima koje njih zanimaju. Ako ne pričaju oni vama, pričajte vi njima. Recite im kako ste vi proveli dan. Na taj način možete spontano, u nekom trenutku, navesti dete da ono s vama podeli svoj dan.

Stiglo je lepo vreme, idite zajedno u park. Vole i da budu samostalni, ali vole i da ih imate na oku. Tako se osećaju voljeno, zaštićeno. Ako vas pozovu, ne gledajte druge roditelje kojima je glupo da budu deca. Budite za svoje dete malo ono što bi ono volelo. Ili ako vam je lakše, ljuljajte ih na ljuljašci, klackajte se s njima, vinite se na penjalicu.

Kod kuće nemojte da im pustite crtać ili da ih zabavljate kompjuterskim igricama. Nemojte im ih ni braniti. Ponudite im drugi sadržaj. Lezite zajedno na pod i zaigrajte se. Uzmite, na primer, Lego figurice, zidajte nova postrojenja. Oživite neke druge predmete. Ili pričajte neku priču. Crtajte zajedno. Probajte da im budete drug. Neka ona vas vode kroz igru, neka ona odrede pravila. Slušajte ih. To će vas izbaciti iz dnevne rutine i pomoći vam da se relaksirate. Tako ćete razvijati sopstvenu kreativnost. A da ne pominjemo koliko će vam to pomoći da razvijete odnos sa svojim detetom.

Dokle ćeš više da mi naređuješ? Kada ću već jednom ja početi da naređujem!

Kasnije, dogovarajte se oko spremanja večere, oko pospremanja stola za večeru, oko raspremanja stola posle večere. Dogovarajte se oko tuširanja i pranja zubića. Dogovarajte se o svemu. Neka vam ne kaže: „Dokle ćeš više da mi naređuješ? Kada ću već jednom ja početi da naređujem!“. Zašto da dete raste u takvoj režimskoj atmosferi? Zar dogovor nije lepši? Ali mogućnost dogovaranja nastaje iz odnosa poštovanja i poverenja, koji se razvija u atmosferi ispunjenoj ljubavlju i mirom. Ljubav i mir niču tamo gde postoji razumevanje. Razumevanje nastaje kroz proces upoznavanja i komunikacije. Upoznavanje i komunikacija sa detetom nastaje kroz igru s njim. Igrajte se.

Čitajte im knjigu pred spavanje. Još jedan način da se podružite, a da radite na razvoju mašte i govora kod svog deteta. Neka legne ranije. U devet u krevet je kasno. Bolje je već oko osam ugasiti svetlo ili zamračiti. Osim što će njima biti tako bolje jer će dobiti dovoljno sna, i vama će biti dobro jer tada počinje vreme koje možete posvetiti samo sebi na način koji vam najviše prija.

A javno mnjenje neka priča šta hoće.