Beograd krajem oktobra tradicionalno miriše na – knjige! Prošle nedelje je održan Sajam knjiga, zahvaljujući kojem se, makar na kratko, na radiju, televiziji, u gradskom prevozu, u parku, na sedeljkama sa prijateljima govori o knjizi. Tako smo i mi poželeli da sa vama podelimo koje su to knjige trenutno aktuelne u Povratku prirodi. Ko zna, možda ste baš ovih dana sa detetom zaključili da bi spisku priča za laku noć prijalo osveženje? Ili ste pozvani na dečji rođendan i razmišljate šta da kupite za poklon? Ako ste u dilemama ove vrste, sa zadovoljstvom ćemo vam priskočiti u pomoć.

Evo Povratkove trenutne top liste knjiga:

*knjige nisu rangirane, već nasumično poređane – bilo je suviše teško odlučiti se za „pobednika“

 1. Pčele – Pjotr Soha, izdavač Kozikas (https://knjige.kozikas.rs/shop/pcele/)
 2. Drveće – Pjotr Soha, Vojćeh Grahovski, izdavač Kozikas (https://knjige.kozikas.rs/shop/drvece/)

Oba naslova krase neverovatne činjenice i inspirativne priče o pčelama i drveću, prateći njihov istorijat, razvoj, značaj za životnu sredinu. O ilustracijama je suvišno govoriti – zaljubićete se na prvo listanje.

 1. Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka, Slavimir Stojanović, izdavač Laguna (https://www.laguna.rs/n3614_knjiga_singi_lumba_i_drvo_carobnih_olovaka_laguna.html)

Knjiga koja na slikovit (u prenesenom i bukvalnom značenju – slikovnica je) i bajkovit način govori o inspiraciji, kreativnosti, mašti. Namenjena je deci svih uzrasta, ali i odraslima, koje podseća koliko je važno pažljivo i strpljivo podržavati i podsticati dečje maštanje i stvaralaštvo.

 1. Krilata deca, Srđan Dragojević, izdavač Laguna (https://www.laguna.rs/n2940_knjiga_krilata_deca_laguna.html)

Nesvakidašnja priča o odrastanju i celoživotnom sazrevanju. Knjiga koja se inteligentno i slikovito bavi metaforom „na krilima detinjstva“, i podseća na značaj porodice, bliskosti, prihvatanja promena i prolaznosti života.

 1. Neverovatna priča o džinovskoj krušci, Jakob Martin Strid, izdavač Kreativni centar

(https://www.delfi.rs/knjige/124954_neverovatna_prica_o_dzinovskoj_krusci_knjiga_delfi_knjizare.html)

Zanosna, uzbudljiva i avanturistička priča koja dotiče maštu svakog čitaoca. U nastojanju da spasu gradonačelnika Jeru i svoj grad Suncograd, Mičo i Sebastijan, podržani znanjem i hrabrošću sugrađanina naučnika, junački (i uz malo sreće) savladavaju prepreke i otkrivaju novi svet. Pripovedački stil pisca, zajedno sa bogatim i duhovitim ilustracijama, čine savršen spoj koji će čitaoce teško ostaviti ravnodušne.

 1. Dar mar – Dragana Mladenović, izdavač Kreativni centar (https://kreativnicentar.rs/knjiga.php?code=C784)

Ukratko rečeno – neverovatna knjiga. Da li se pre osvrnuti na inteligentne, iznenađujuće, ponekad uvrnute/izvrnute tekstove, ili na jednako upadljive i dopadljive ilustracije? Knjiga koja istovremeno uključuje logiku, čitalačku pažnju, budnu svest, kreativnost, duhovitost. Obavezno prelistajte Dar mar, garantujemo da nećete zažaliti.

 1. 60 zadivljujućih ličnosti koje su promenile svet, Karla Nijeto i grupa autora, izdavač Vulkan

(https://www.knjizare-vulkan.rs/nauka-i-opsta-interesovanja-za-decu/48734-60-zadivljujucih-licnosti-koje-su-promenile-svet)

Prava enciklopedija zanimljivih činjenica o životima znamenitih ličnosti poput Ajnštajna, Mocarta, Van Goga, Servantesa, Aristotela, Tesle…. Knjiga iz koje uče i odrasli i deca, pojačavajući radoznalost do maksimuma. Ko zna, možda će baš čitanje ove knjige sutra detetu obezbediti pobedu u Slagalici ili najbolji rezultat na testu opšte kulture.

 1. Baštovanov san, Jasminka Petrović, izdavač Kreativni centar

(https://www.delfi.rs/knjige/136596_bastovanov_san_knjiga_delfi_knjizare.html)

O usamljenosti, emocijama koje ona izaziva, prijateljstvu, načinima da priđemo drugom… uče nas mrgud baštovan i bajkoviti baštenski svet, ilustrovani rukom Dobrosava Boba Živkovića.

 1. Atlas mitova, Tijago de Morais, izdavač Vulkan

(https://www.knjizare-vulkan.rs/proizvodi?search=atlas+mitova)

Dvanaest civilizacija i kultura i njihovi različiti mitološki odgovori na nastanak života i sveta. Fantastična mitološka bića, mesta, božanstva spakovana u jednu knjigu, uobličena i ilustrovana na način blizak deci, a spremna da raspale maštu i radoznalost svakog kome se knjiga nađe u vidokrugu.

 1. Najgora deca na svetu 3 (uz neizbežni prvi i drugi deo), Dejvid Valijams, izdavač Vulkan (https://www.knjizare-vulkan.rs/romani-i-price-za-decu-od-10-do-12-godina/48573-najgora-deca-na-svetu-3)

Najgora deca na svetu gotovo kao da žive sa nama. Toliko smo ih puta upoznali, smejali se njima ili sa njima, kritikovali ih, učili na njihovim greškama. Nakon druženja sa Balavim Banetom, Plačljivom Petrom, Smrdljivom Smiljkom, na scenu stižu Turobne Trojke, Samoljubivi Sokrat, Gabrijela Grimasa, Proka Podvala, Gazdarica Georgina i ostala štrokava, razdražjiva, razmažena, uobražena ekipa. Budite spremni na umiranje od smeha, ali kad obrišete suze i povratite dah, obavezno sa decom popričajte o tome gde najgora deca na svetu greše.

Knjige koje deca vole

Onima koji sa žarom u oku posećuju štandove i knjižare sa antikvarnim knjigama, predlažemo da među njima potraže fantastičnu Riznicu narodne književnosti za decu u tri knjige, koju je priredio Dragan Lakićević, a izdao BIGZ davde 1990. godine. Vanvremensko bogatstvo usmene književnosti, ispraćeno neverovatnim ilustracijama Milana Miletića, predstavlja idealan poklon za svakoga, bilo da je danas dete ili je bio dete nekada davno (iza sedam gora i sedam mora). Riznica se sastoji iz 3 knjige:

 1. Čardak ni na nebu ni na zemlji – narodne bajke (Baš-čelik, Zlatna jabuka i devet paunica, Čardak ni na nebu ni na zemlji, Vezirov sin, Usud, Srećni sat, Petar bega od smrti, Kravarić Marko, Pepeljuga, Nema većeg vraga nad vojnika, U cara Trojana kozje uši, Nemušti jezik, Tamni vilajet)
 2. Devojka cara nadmudrila – narodne priče (o životinjama, mudre priče, šaljive priče)
 3. Puno polje bisera – narodne lirske pesme, zagonetke, poslovice, izreke, pitalice, brzalice, brojalice i razbrajalice

Neki od istaknutih naslova su novi, drugi su štampani pre dve, tri ili 20 godina, ali aktuelnost knjige nikad nije određivao datum objavljivanja. Znate i sami – neke knjige zavolimo na prvo čitanje, a neke se iznova i iznova otključavaju u svakom sledećem susretu. Ponovljena čitanja su posebno važna za decu koja još uvek ne znaju da čitaju i zavise od nas odraslih. Oni i nakon čitanja nastavljaju da uživaju u književnim svetovima kroz listanje knjiga, vraćajući se tako u maštoviti svet knjige i iznova doživljavajući priče. U tome ih podstiču i dobre ilustracije, kojima smo s razlogom dali značaj pri pravljenju odabira knjiga za top listu.

Za kraj, nećemo reći uživajte u čitanju, jer kada je čitanje sa decom u pitanju, uživanje je podrazumevajuće.

P.S. Izvinjavam se ostalim izdavačima sabranih dela narodne književnosti za decu što sam odabrala upravo BIGZ-ovu Riznicu. Bez ustručavanja priznajem pristrasnost – upravo ove tri knjige, koje mi je sestra u nedogled čitala u detinjstvu, zaslužne su što i danas često sanjam u desetercu i neizmerno uživam u narodnoj književnosti.

Đurđa Pokrajac,

Profesor književnosti i stručni saradnik u Povratku prirodi

Knjige koje deca vole
Knjige koje deca vole
Knjige koje deca vole