Majanska civilizacija u bojama

“AY JUM HUNAB KU EVAM MAYA E MA HO!”

(Neka bude harmonija između prirode i uma!)

1

 

Civilizacija Maja, rasprostranjena na području Mezoamerike, predstavlja jednu od najnaprednijih civilizacija, aktivnih u periodu od pre više od 3000 godina. Maje i danas žive kroz znanja i dostignuća koja su nam ostavili u najrazličitijim oblastima: astronomiji, arhitekturi, matematici (tzv. dugom računu, nalik današnjem kompjuterskom jeziku), filozofiji, umetnosti, kalendarima… Želeći da vam približimo taj poseban svet, za početak ćemo govoriti o neobičnoj i inspirativnoj temi: simbolici boja u majanskoj kulturi.

Drevne Maje su pojam boja shvatale vrlo široko i tumačile njihova značenja i uloge u najrazličitijim sferama – od svakodnevnog života, do obrednog i kosmogonijskog značenja. Pored osnovne namene boja u umetnosti i u arhitekturi, farbanju odeće, posuđa…, Maje su boje koristile i u medicinske svrhe. Tako su, recimo, u okviru svetog rituala vatrom koristili indigo boju i kopal za izlečenje bolesti. Boje su dobijali od drveća i biljaka, školjki (ljubičastu), minerala (hematit, cinober…a za čuvenu “majansku plavu” poligožrskit), kokosove ljuske, gline…

Arhitektura u boji

2Majanska kultura obiluje jasnim, živopisnim, dominantnim bojama. Malo je poznato da su majanske piramide, svetilišta i druge značajne građevine bile izuzetno koloritne. Bojene su uz pomoć posebnih tehnika kombinovanja prirodnih boja i kristala, ali nažalost, priroda srednjeameričkih prašuma neumitno pobeđuje i spira i najbolje tehnike konzervacije. Klimatski uslovi džungle i izuzetna vlažnost vazduha uticali su na ispiranje boja, te nam je danas majanska arhitektura poznata isključivo u boji smog kamena.

 

Mitla, grad na području današnjeg Meksika, smešten izvan džungle, jedan je od retkih koji i nakon hiljadu godina čuva ostatke bojenih zidova, ukrasa, dajući naznaku jarkih boja koje su Maje koristile.

3

 

Semantika boja

U majanskoj tradiciji semantika boja prisutna je u najrazličitim segmentima. Tako su npr. Maje uz svakog novorođenog vezivali određenu boju sa specifičnim značenjima u odnosu na datum rođenja. Takođe, svaka upotreba boja u arhitekturi, figurama, ukrasima, odeći, knjigama, nosila je sobom simboliku, a bojama su označavane i strane sveta:

-crvena boja kod drevnih Maja predstavlja snagu inicijacije, znanja. Vezuje se za istok, najznačajniju i “početnu stranu sveta”;

-bela boja predstavlja snagu pročišćenja, rafinisanja, kao i skromnost, duhovnost, meditaciju. Bela je boja severa, koji smatran “rajskom stranom sveta”;

-plava/crna nosi snagu promene, transformacije, ali takođe označava strpljenje. Strana sveta njome određena je zapad, “mesto umirućeg Sunca”. Posebna vrsta plave, nazvana “majanskom plavom”, koristila se u najznačajnijim ritualima. Savremeni naučnici danas ne uspevaju da proizvedu tačnu nijansu te posebne, majanske plave boje;

-žuta boja označava snagu sazrevanja, nosi odgovornost, moć (koja ne sme biti zloupotrebljena). Njena strana sveta je jug, “desna ruka Sunca”.

-zelena boja je pak objedinjujuća i vezuje se za centar.

Simbolika boja bila je značajna i kod odevanja. Boja garderobe Maja ukazivala je na status u društvu onoga koji je nosi. Tako je zelena, kao simbol moći, bila rezervisana za plemstvo. Tirkiznu (plavo-zelenu) su odevali sveštenici, a takođe je bila u vezi i sa smrću. Ratnici su nosili kombinaciju crvene i crne, a žutu čarobnjaci i oni koji su se bavili proricanjem. Bela je bila namenjena plebsu, odnosno ljudima sa sela.

Umetnost i boje

Boje nam mogu mnogo pomoći u razumevanju umetnosti, značenja prikazanih scena na slikama i muralima. Najčešće su u pitanju procesije i rituali. Plavo-zelena, odnosno tirkizna boja, upotrebljavana je pri prikazima tri nivoa realnosti: neba, zemlje i podzemnog sveta.

4

Majansko pismo, knjige i kalendari

Knjige Maja, pod nazivom Kodeksi, kao i kalendari, po kojima su i danas Maje poznate, iskazane su kroz simbole i boje. Svaki dan sobom nosi određenu boju i značenje. Za razliku od današnjeg poimanja vremena, Maje nisu vreme doživljavale linearno, već ciklično. U njihovim kalendarima vreme je prikazivano pomoću niza boja: crveno – belo -plavo – žuto, koji se smenjuje tokom dana i predstavlja najmanju cikličnu jedinicu kalendara.

5

Poigravanje sa majanskim bojama u Povratku

Tokom projekta Letnje zaMAJAvanje, koji se ovog leta odigrava u zemunskom i voždovačkom Povratku, poigravanje bojama i njihovom s18403952_1660995870595801_8817732582355430344_oimbolikom biće sastavni deo radionica. Po uzoru na majanske kulturne spomenike, pravićemo Povratkovski Kodeks – Majansku knjigu, veliki tirkizni mural, instrumente, arhitektonske minijature, skulpture, kostime, gledaćemo i analizirati crtani fim Put za Eldorado, u kome je rekonstruisan izgled majanskih gradova u svom sjaju i koloritu…

Bavićemo se i komparatistikom i porediti majansku kulturu sa našom, kao i sa kulturama koje smo izučavali na Multi-kulti radionicama i ranijim letnjim projektima. Tako ćemo pokazati da je uprskos mističnom nestanku Maja, njihovo prisustvo snažno i vidljivo čak i na mestima na kojima ih najmanje očekujemo – npr. u igri preskakanja konopca, tokom koje deca pevaju pesmicu o smenjivanju boja: ,,crveno, belo, plavo, žuto”.

Rituali

26. jula, na dan majanske Nove godine, organizovaćemo posebnu proslavu. Kraj letnjeg druženja, takođe je u znaku velike svečanosti – otvorićemo vrata svim zainteresovanim roditeljima i prijateljima i organizovati završnu predstavu i prezentaciju radova.

 

 

 

Naši Povratkovci već uveliko rade na oslikavanju njihovog majanskog sveta – oslikavaju zidove, nameštaj, crtaju glifove…I pozivaju sve drugare od 6-11 godina da im se pridruže u izučavanju i življenju ove drevne filozofije!

IMG_7612IMG_8990

,,Je li hereza tvrditi da su Maje bile pametnije od nas? I da su svoju filozofiju bazirale na mnogo naprednijoj osnovi?”  (S. Osmajgić ,,Kosmička mislija Maja”)

 

Maja Ilić Živković

Dipl. etnolog i antropolog, saradnik Povratka prirodi