Male tajne velikih majstora vaspitanja i obrazovanja

Kako malom detetu predstaviti neku stranu zemlju?

Šta biste odabrali da mu pokažete? Kako biste mu održali pažnju?

Otkrivamo tajnu: Umesto mozganja šta bi to njemu bilo zanimljivo, izaberite ono što je zanimljivo vama.

Kada sami nađete zabavu u bilo kojoj pedagoškoj temi, više niste neko ko podučava dete, već neko ko uči zajedno sa njim. Uz to, učite na način koji je deci najprirodniji: učite kroz igru.

Teme našeg proučavanja u januaru bile su pod okriljem RUSKE KULTURE. Evo šta je najviše zanimalo praktičare Povratka prirodi:

Transsibirska pruga

Kako bi deca stekla sliku o tome koliko je duga Transsibirska pruga, pravili smo poređenja između veličine celog sveta i Rusije u njemu.

Gledali smo video priloge o putovanju od Moskve do Vladivostoka. Kroz fotografije smo se upoznavali sa veoma različitim ljudima i njihovim veoma različitim kulturama.

Iako je vrtić i predškolska ustanova Povratak prirodi na dve lokacije, program je jedinstven. Pogledajte izgradnju Transsibirske železnice u zemunskom vrtiću

Autentično drugačije i ništa manje kreativno bilo je i u voždovačkom vrtiću.

Deca su dramskim metodom sticala razna poznanstva tokom puta. Kao jezike sporazumevanja koristila su engleski i kineski, strane jezike koji čine sastavni redovni deo programa vrtića. Pored toga, deca su učila i ruski od praktičara koji ga govore. I, naravno, koristila su univerzalni jezik - jezik umetnosti.

Putovanje smo krunisali vožnjom pravim vozom. Do Vukovog spomenika vozili smo se gradskim autobusom. Od Vuka do Bežanije Beovozom. Išli smo u "vrtić za bake i deke", da se s njima družimo. Odlazak je bio motivisan još jednom našom mesečnom temom u skladu sa razvojem emocionalne inteligencije - darivanjem.

Pogledajte dirljiv spot o toj avanturi.

Vasilij Kandinski i Kazimir Maljevič

Od ruskih slikara, naše kolege su bile posebno inspirisane avangardistima Kandinskim i Maljevičem. Vasilij Kandinski je izuzetno zanimljiv jer je slikao - muziku. Za njega je svaki zvuk imao svoj akvivalent u obliku i boji. Deca su rado prihvatila tu igru.

Zagolicana radoznalost za apstraktnu umetnost eksplodirala je kroz Maljeviča.

Ruska muzika

Kako bolje dočarati i oživeti neku kulturu, nego kroz muziku. Praktičari Povratka prirodi su za decu izveli autorski kabare „Vanja i Natali“. Deca su gledala bez daha. Kao što ćete videti na snimku, garderoberka je bila na odmoru, pa su deca predstavu odgledala u jaknama. To je, videćete, samo doprinelo atmosferi predstave, čija se fabula odvija na Crvenom trgu u Moskvi.