Drevno kinesko pozorište senki datira još iz trećeg veka nove ere, ali i danas zadivljuje umetničkom lepotom, prefinjenošću, kreativnošću i stvaralačkim perfekcionizmom. Koncipirano je na igri svetlosti i tame, što pozorištu daje mistične i filozofske obrise. O značaju kineskog pozorišta senki svedoči i činjenica da ga je Uneskov odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine 2011. godine uvrstio na spisak zaštićenog kulturnog nasleđa.

O pozorištu, svetlosti, senkama i skrivenom značenju komplementarnog Jin i Jang principa razgovarali smo sa drugarima u Povratku i ostali fascinirani znanjem i intelektualnim prostorima koje poseduju! Mudrovali smo o svetlom i tamnom aspektu sveta oko nas, i razgovarali o inspiraciji koju umetnici crpe iz simbolike svetlosti i tame. Na primeru stare kineske priče “Svitac traži prijatelje” i Ezopove basne “Lisica i gavran” posmatrali smo kako se ideja u pozorištu senki predstavlja kroz različite medije umetnosti – kroz književnost, dramsku, likovnu umetnost, muziku, mimiku, koje zajedno stvaraju neobičan, jedinstven i ekspresivni izraz.

Radionica posvećena pozorištu senki pružila je brojne edukativne sadržaje i mogućnosti. Deca su najpre motivisana da promišljaju i tumače drevnu kinesku filozofiju, da bi potom doživljajno i istraživački pristupili analizi književnih dela. Pouke i istine iščitane u basnama poslužile su kao sjajna inspiracija za emocijom obojeno postavljanje priča na pozorišnu scenu. Uz veliku posvećenost i nalet kreativnosti, a uz pomoć najobičnijeg papira, olovke, slamčice i selotejpa, aktualizovani su izmaštani junaci i napravljeni akteri predstave. I ne samo da je postavljena scena i dramatizovan tekst, već smo otišli i korak dalje – deca su isprepletala i sažela sva prikupljena znanja i spontano osmislila drugačije završetke originalnih priča, šaljivije, razigranije, i poučnije!

Višestruki dečji talenti objedinjeni su neposredno, kroz igru, a posredstvom književnih dela probuđena empatija i njihovi emotivni prostori. Tako nam je ples sa senkama omogućio da ujedno maštamo, mudrujemo, razumevamo umetnost i uživamo u njenoj lepoti kroz svojevrsno učešće u stvaralačkom procesu.