Praznici i neradni dani! Odmor! Vreme za punjenje baterija. Svako ima svoj način da se opusti, a mi ćemo vam ovde dati predloge kako da to učinite zajedno sa svojom decom. Ništa toliko ne puni energijom kao vaša deca kada im se adekvatno posvetite. Tako i gradite nešto što zbog brzine života i mnoštva obaveza imate priliku samo u retkim tenucima. Gradite njihovu ličnost i svoju budućnost.

Ne sumnjamo da ste željni dece i da jedva čekate da provedete s njima vreme. Ne sumnjamo ni da znate šta ćete raditi. Ali, ipak, mislili smo da nije na odmet da vam damo nekoliko predloga. Prosto, kao neko ko najmanje 40 sati nedeljno provodi sa decom i ima ideje i želju da s vama te ideje podeli.

Umetnost je u prirodi – priroda je u umetnosti

Maja Lazić, master likovni umetnik – vajar

Ukoliko se odlučite da predstojeće slobodno vreme provedete u prirodi sa svojom decom, nije neophodno da sa vama nosite i ranac pun materijala za rad – pokušajte da ih sami osmislite i napravite. Priroda i umetnost savršeno idu jedna sa drugom pod ruku: umetnost je u prirodi – priroda je u umetnosti. Priroda je stvarala i još uvek stvara razne dragocene materijale i kristale. Naučite dete da u “običnom kamenčiću” koji će pronaći pored reke, na igralištu, u šumi, šetalištu, vidi “dragi kamen”. Svaki kamenčić ima svoj oblik, boju, veličinu, teksturu – svoje likovne elemente koji se mogu iskoristiti u kreiranju crteža u pesku, mozaika, izradi nekog trodimenzionalnog modela.

Ako dečije umetničko istraživanje izvire iz nagona za uobličavanjem i iz čežnje za emocionalnim izrazom, potrudite se da se i vi uključite i uplovite u zajedničku kreativnu avanturu sa njima. Unesite boju u kreaciju i napravite društvene igre od kamenčića u kojima ćete učestvovati zajedno:

Koristite otpale grančice sa drveća kako biste napravili prirodne četkice za slikanje ili alatkice za modelovanje u pesku(blatu)

Naučite dete grafičkim tehnikama otiskivanja. Neka ono provede vreme u prikupljanju raznovrsnog lišća koje će potom preneti na papir upoznavajući transparentnost boje I prirodnih oblika ali na posredan način korišćenjem matrice (u ovom slučaju lista ili nekog drugog oblika iz prirode) a ne direktno prenošenjem boje na papir četkicom.

Muzički predlozi i igre

Pavle Sovilj – diplomirani violinista

Za mirnu igru puštajte deci Mocarta i Betovena. Za đusku i žurku – dobar rokenrol. Meditirajte s decom uz ambijentalnu muziku. Deca vole da se igraju pogađanja/prepoznavanja pesme. Tako i razvijaju svoj sluh, pažnju i slušanje. Napravite instrumente od kutija, plastičnih flaša. Dok se šetate kroz prirodu, skupljajte kamenčiće i grančice, pravite zvečke. Kada dođete kući, pustite im muziku koju vi volite da slušate i na instrumentima koje ste napravili zajedno svirajte u ritmu tih pesama.

Probudite dete u sebi

Suzana Miković – defektolog i porodični savetnik

Preporučujem da probudite dete u sebi. Prihvatite izazove dečje igre. Igrajte se sa svojim detetom kao drugo dete na maštovitim mestima poput šatora, ispod kreveta i slično. Učestvujte u igrama pretvaranja i uloga. Na taj način možete da zajedničkom interakcijom izmišljate, dovršavate, menjate scenarija pozitivnih i negativnih situacija i likova. Time podstičete stvaranje perspektiva kod deteta, mogućnosti izbora ponašanja, emocionalno prepoznavanje i osvešćivanje, ali se i dobro zabavljate, kroz smeh.

Igra emocija

Bojana Zlatić – specijalni pedagog

Možete igrati igru u kojoj se dete zabavlja prepoznavajući sopstvene emocije i emocije drugih ljudi. Uzmite kartonsku kutiju i iseckajte krugove prečnika dečjeg lica. Nabodite ih na štapiće za ražnjiće ili slamčice. Na svaki kartonski krug nacrtajte flomasterom smajlija sa određenom emocijom. Igra se tako što dete bira određenu masku, koja je licem nadole. Okreće je ka vama,tako da je ono ne vidi. Vi kroz primere detetovog ponašanja i opisa situacija kada se ono tako osećalo treba da pomognete detetu da pogodi izabranu emociju. Naučite svoju decu kako da svoje poklanjanje oboje pravim vrednostima i osećanjima. Zajedno napravite uskršnje čestitke za njima drage osobe.

Igre za spolja i unutra

Svetlana Radulović – strukovni vaspitač

Idite u prirodu. Igrajte se porodično skakanja u džaku ili između dve vatre. Možete sakupiti tri kamena i tri šišarke, koji će vam biti figure za igru x/o. Talon napravite od viška garderobe. Kod kuće se možete igrati preciznosti tako što ćete okrenuti stolicu naopačke, napraviti rupu na sredini okruglog papirnog ili plastičnog party tanjira i sa određene daljine i nabacivati na nogice stolice.

Izbegavajte tehnološke rekvizite novog doba

Nataša Paunović – master logoped

• Igrajte društvene igre u porodičnom okruženju • Igrajte igre na otvorenom (rekviziti, lopta, vijače, lastiš…) • Animirajte decu da učestvuju u pripremi uskršnjeg jelovnika (dopustite im da budu pomoćnici u kuhinji; mogu da vam pomognu oko serviranja, skupljanja i pranja sudova, dekoracije slatkiša, mešanja i ostalih slatko-slanih zanimacija • Deca mogu da vam pomognu u supermarketu da pronađete sve namirnice koje imate na spisku, napravite od kupovine avanturističku potragu • Informišite se o aktuelnim sadržajima i dešavanjima u Beogradu (ako ostajete tu) • Pročitajte zajedno neku dobru knjigu po izboru deteta • Sigurno tokom praznika ipak nećete zaobići redovne kućne poslove, u kojima, ako niste znali, deca prosto uživaju. Ne ustručavajte se da im ukažete poverenje da zajedno pospremite prostorije, neka usisavaju, brišu prašinu, pomognu vam oko prostiranja veša i slično. Ove aktivnosti pomažu razvoju samopouzdanja kod dece i pozitivne slike o sebi. • Organizujte neki pidžama party • Ako nas posluži vreme, idealno je organizovati neki piknik u prirodi • Za mlađu decu je jako korisno baratanje sitnim materijalima i predmetima (mnoštvo ideja za takve aktivnosti možete naći u našim albumima) • Za vreme praznika nemojte zanemariti brigu o prirodi. Zalivajte biljke i cveće u vašoj bašti, na terasi, i neka u tome takođe učestvuju vaša deca

I svakako moj savet je da izbegavate sve tehnološke rekvizite novog doba. Neka se bar ova četiri dana „pokvare“ svi telefoni, tableti, laptopovi i gejmerske konzole. Jedino je vreme koje provedemo s našom decom siguran zalog za budućnost koji će nam se, budite sigurni, višestruko vratiti.

U ranac vodu i voćku

Selena Pjević – prof. kineskog jezika

Stavite u ranac vodu, voćku. Sedite na bajs ili trotinet, rolere, izaberite sami. Pravac Ada Ciganlija. Napravite obavezno pun krug, sa jednom pauzom. Tog dana batalite spremanje, kuvanje i ceo dan posvetite porodici.

Najveći teret koji deca mogu da nose je neproživljeni život roditelja

Vesna Jokanović – psiholog i porodični terapeut

Predlažem da razmislite o svom detinjstvu. Setite se igara koje ste sami voleli kao deca. Podelite sa svojom decom anegdote i radosna sećanja. Podsetila bih vas na Jungov slogan: „Najveći teret koji deca mogu da nose je neproživljeni život roditelja“.

Neka vas dete vodi kroz igru

Željko Marinković – sociolog, metodičar, viši trener borenja

Moj predlog je da ne nudite detetu neku igru, nego da probate da uđete u njegovu. Ako to niste pre pokušavali, trebaće vam neko vreme da se međusobno razumete. Da ono shvati da hoćete s njim da se igrate njegove igre. Ovaj pristup je osnov za početak dobre komunikacije i međusobnog razumevanja. Igra će vam, verujte, doneti mnogo radosti i izmestiti vas iz svakodnevne stvarnosti. Ako imate više dece, pozovite ih da se igrate zajedno. Ako vas pitaju čega, kažite da oni izaberu. To će biti one igre koje su motivisane njihovom slikom života. Motivi će biti inspirisani nekim crtaćem, ili knjigom, ili nekom aktivnošću koja im je zanimljiva, koju su možda radili u vrtiću ili slično. Iz onoga što izaberu, takođe ćete saznati šta vašu decu u datom periodu života interesuje. Igru završite tako što ćete im dati dobar razlog za izlazak iz nje i ona će vam oprostiti, ali i vas i pozvati da im se opet pridružite. Kasnije možete pisati o iskustvima koje ste doživeli dok ste bili s njima. Biće vam te beleške od neprocenjive vrednosti nekada. Izmamiće vam suzu, ili vam pomoći da se postavite u nekoj situaciji, smiriti vas kad izgubite živce, a sigurno će i njima nekada u životu značiti – za petnaestak, dvadeset godina, ili kad i sami budu roditelji.

Pomozite im da se osamostale

Angelina Mićić – medicinska sestra vaspitač

Ovo je može biti zanimljiva aktivnost za decu od tri godine. Nađite neku dečju pesmicu koju ćete naučiti svoje dete, da ono može njom da nam se pohvali u vrtiću. Mi ćemo im pomoći da ih usvoje do kraja i da nauče svoje drugare tu pesmicu. Jedni od drugih uče sa više uživanja. Možete da od kartona napravite svoju igru memorije tako što ćete sa jedne strane kartonskog kvadrata naneti boje u parovima. Deca treba da ih pronađu. Možete napraviti karte sa parovima u kojima, recimo, treba da spajaju odraslu životinju i njeno mladunče. Slike skinite sa neta. Vežbajte sa njima osamostaljivanje u oblačenju i svlačenju – obuvanju i izuvanju. Takođe, uključujte ih u kućne poslove. Bićete srećni i vi i oni.

Fotkanje, lastiš, krede…

Tijana Stamenković – strukovni vaspitač

Dajte detetu telefon da ga koristi kao fotoaparat. Budite uz njega, ali ga pustite da slobodno po svom izboru pravi fotografije. Kasnije ih prebacite u poseban folder. Neka mu dete da ime. Zajedno listajte fotografije i pustite da vam priča o njima. Idite u park i ponesite krede. To je jako zabavna igra. Naučite dete da igra školice. Kupite lastiš. Setite se igara koje ste vi igrali kao deca i igrajte se zajedno.

Sada je vreme kupovine jaja. Iskoristite ambalažu da napravite hranilice za ptice.

Origami kao početak igre

Ljiljana Pavlović Đorđević – strukovni vaspitač

Vrlo je zabavna igra papirom. Možete praviti s detetom jednostavne origami oblike. Napravite s detetom, na primer, papirni avion. Zatim nacrtajte celu posadu i putnike. Iseckajte ih, pa zalepite na avion (tj. stavite ih u avion). Svakom putniku možete dati ime, smisliti čime se bavi, gde živi i slično. Cilj ove igre je dobra zabava, vežba fine motorike, učenje novih reči, upoznavanje novih zanimanja, razvoj mašte i kreativnosti. Možete praviti i brodove od papira. Pravite što različitijih veličina. Osmišljavajte tip broda – remorker, tegljač, putujući brod… U skladu sa namenom broda dodajte ostale delove (kofe, sidro, top, posadu i putnike…). Naravno, ne zaboravite da napunite lavor ili kadu vodom i organizujte regatu.

„Simon Says“

Tatjana Matić – prof. engleskog jezika i književnosti

Ovo je jedna engleska igrica za predškolce i petogodišnjake. Igra se zove Simon Says. Igra je za tri igrača i više (što više – to bolje). Jedan je Simon i on izdaje komande šta ostali učesnici treba da rade. Svaku komandu započinje sa Simon Says (npr. Touch your ears), ali ako kaže samo „Touch your ears“, bez Simon Says, a takmičar postupi po komandi on ispada i neko drugi postaje Simon. Kroz igru mogu vežbati delove tela, lica, boje, životinje, itd. Zabavna igra za celu porodicu, a dobra za praktikovanje engleskog jezika.

Deca uče igrajući se i igraju se učeći

Danijela Bajunović – strukovni vaspitač, vaspitač specijalista

U svoju svakodnevnu aktivnost uključite svoju decu, jer deca tako na najbolji način uče. Deca uče igrajući se i igraju se učeći. Maksimalno iskoristite vreme sa njima.

Potrudite se da decu uključite u svoje viđenje druženja

Đurđa Pokrajac, master profesor jezika i književnosti

Od mene stiže čist kliše – družite se sa decom. Klišei i jesu nastali prekomernom upotrebom nečega što je provereno dobro, zar ne? Druženje je za svakog zasebni pojam – vi se potrudite da decu uključite u svoje viđenje druženja (pravljenje roštilja, bacanje frizbija, slušanje do daske pojačane muzike…), a oni će sigurno naći način da vas pozovu u igru.

A šta da čitamo pred spavanje? – pitate me. Neka to bude vaša omiljena knjiga iz detinjstva. Dete će vas zamisli minijaturne, u pidžami, nadvijene nad knjigom i poželeće da vaša omiljena priča postane i njegova. Za mlađanu Đurđu to je bio Ršumovićev „Severozapadni krokodil“.

P.S. Bonus predlog za avanturiste – organizujte dan bez struje! Ali neka pravila važe i za decu i za odrasle: zabranjeni su svi gedžeti na bateriju i struju, kao i sijalice, kućni aparati… Upalite sveće, podignite roletne, šetajte na suncu, kuvajte u Smederevcu! Srećni praznici!

Mojih pet

Milica Rađenović – strukovni vaspitač

1. Od predmeta koji se svakodnevno koriste (iz kuhinje, sobe, od ukrasa) napravite neku konstrukciju. Pokrijte je tkaninom. Dete i tata, ili deca, dete i baka ili deka, kako god izaberete, su suigrači. Dete dolazi do konstrukcije, gleda šta je ispod platna i treba da objasni svojim saigračima šta je mama napravila i od čega. To je to. U sledećem krugu se samo menjaju uloge ko šta radi.

2. Uzmite saksiju i posadite biljku zajedno sa svojim detetom. Svakodnevno je zalivajte. Pričajte joj da brže i lepše raste.

3. Isecite papir da bude veličine dna kutije od cipela i zatim ga stavite u nju. Dete umoči kliker u temperu i stavi ga u kutiju od cipela. Pomera kutiju levo desno i tako slika. Zatim vi stavite kliker u drugu boju, pa ponovite aktivnost. Opet kasnije dete, pa vi, tata, drugo dete, bilo ko, i tako slikajte zajedno. Možete posle pričati šta vidite na vašoj slici.

4. Igra štipaljkama. Takmičite se ko će više predmeta skupiti tako što će ih uhvatiti štipaljkama. Predmeti mogu biti i kuglice napravljene od papira.

5. Napravite zajedničku fotografiju. Za nju napravite neki svoj ram, tako što ćete na karton zalepiti slamčice, makarone i nešto slično.

KAMENČIĆI PRIČAJU PRIČU

Tatjana Stojcevic – strukovni vaspitač

Deca i roditelji u šetnji pronalaze kamenčiće, najbolje bi bilo oblutke: svetle i glatke. Po povratku kući zajedno crtaju raznovrsne simbole na kamenčiće koji će biti likovi u priči. Mogu da koriste likove iz bajki, ili životinje ili različite ljude. Veoma su pogodni flomasteri u ovoj tehnici. Može se čak i prelakirati bezbojnim lakom. Kamenčići se stave u šešir ili kutijicu. Dete izvlači kamen po kamen i smišlja rečenice za te likove: šta rade, gde su krenuli i sl. i tako stvara i gradi svoju sopstvenu bajku. Igra je pogodna za decu 4+ godina i razvija maštu i kreativnost.

Slušajte ptice

Ivan Ugrinović – master biolog

I

zađite napolje, puno vremena provedite pored reke. Velika je koncentracija negativnih jona koji pozitivno utiču na raspoloženje. Slušajte cvrkut ptica. Pokušajte da prepoznate koliko različitih zvukova čujete. Pravite zajedno venčiće od cveća. Berite aromatično bilje i uživajte u mirisu. Družite se sa decom i sa prirodom i učite ih ličnim primerom da vole prirodu.

Klis ili kliska

Nemanja Potrebić – master geograf

Predlažem jednu staru pastirsku igru, poreklom sa Balkanskog poluostrva- KLIS Ova igra nekada je bila popularna širom Balkanskog poluostrva, danas je otišla u zaborav. Možda je vreme da se podsetimo, kako je to nekada bilo. Igra zahteva brzinu i spretnost.

Za igru je potrebno:

*Malo duguljsto parče drveta dužine 20-30cm- klis

*Duže drvo oko 80cm kojom se udara klis, naziva se palija ili kobilica.

*Rupa

Iskopati jednu udubljenje, rupu i klis staviti tako da jedan deo visi nad rupom. Palijom udariti deo koji visi nad rupom tako da klis odleti u vis i dalj.

Poenta se može kombinovati, ko će dalje baciti klis, zatim ko će brže uhvatiti klis posle udarca,ili dva igrača sa sve kliske i dve rupe koji jedan drugom uzvraćaju udarce, pa ko bliže dobaci drugome.

Takodje predlažem mali herbarijum, vreme je idealno za tu priliku. Roditelji mogu ponoviti osnovne vrste biljaka, pročitati o njenim karakteristikama, lekovitosti, jestivosti i sl. i objasniti deci.

Srećan Uskrs!

Uživanje u danima sa svojom decom želi vam vrtić i predškolska ustanova Povratak prirodi i tim Ličnosti koje vaspitavaju

Srećan Uskrs!