U petak, 5. jula, u zelenom vrtu Dunav Platz-a, održan je prvi susret članova Povratkovog Građanskog foruma za ekologiju i kulturu.

Građanski forum za ekologiju i kulturu nastao je kao logični nastavak dugogodišnjeg ekološkog delovanja i prakse Povratka prirodi. Kontinuirano radeći na ekološkom osvešćivanju dece, imali smo prilike da se uverimo koliko je obrazovanje za održivi razvoj značajno, i istovremeno – koliko je malo zastupljeno u društvenom i školskom sistemu.

O ekologiji se poslednjih godina dosta govori (a čini nam se, nedovoljno dela). Posmatrajući dečju posvećenost u polju stvaralačkog i ekološkog vaspitanja, osetili smo potrebu da se istom snagom posvetimo umrežavanju sa roditeljima/kolegama/stručnjacima iz različitih oblasti. Tako se rodila ideja o formiranju Građanskog foruma, sa ciljem aktivnog uključivanja odraslih u očuvanje životne sredine i kulture (reč aktivno ističemo sa namerom).

Prvi susret Povratkovog Građanskog foruma za ekologiju i kulturu

 

Na prvom susretu razgovarali smo upravo o značaju interdisciplinarnog pristupa održivom razvoju, uz razmatranje mogućih načina delovanja – kroz ekološke akcije na lokalnom nivou, umrežavanje sa eko zajednicom, održavanje tribina, organizovanje umetničkih izložbi i performansa. Diskusiju je vodila prof. dr Violeta Lovren, andragog, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a među govornicima su bili i dr Larisa Ilijin, entomolog Instituta za biološka instraživanja i stalni saradnik Povratka prirodi, Stefan Avramović, mladi ekolog i stručni saradnik Povratka prirodi, dr Vlatko Ilić, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, pozorišni reditelj i teoretičar umetnosti i medija i dr Vojislav Klačar, doktor višemedijske umetnosti i član Izvršnog odbora Povratkovog Građanskog foruma za ekologiju i kulturu.

Prvi susret iskoristili smo za inicijalno upoznavanje i prve razmene praktičnih iskustava govornika iz sfera obrazovanja svih nivoa, od visokog do predškolskog obrazovanja. Prisutni su imali prilike da obiđu prostore Dunav Platz-a, laboratoriju i krovnu baštu, koji svedoče o načinu pristupanja ekološkom obrazovanju u našoj Višoj predškolskoj ustanovi. Tribini je prisustvovala dr Mirjana Milisavljević, profesor na Defektološkom fakultetu, koja je najavljena kao govornik na sledećoj tribini. Diskusiji su se pridružili i ostali prisutni gosti, pa smo imali prilike da čujemo obeshrabrujuće primere iz svakodnevice prisutnih, koji često svedoče ekološki neosvešćenim ponašanjima sugrađana, ali i pozitivne primere ekološkog aktivizma, koji je sa prisutnima podelila Sanja Vučić, mama nekadašnjeg Povratkovca, članica udruženja Chemajka. Navike i znanja stečena u vrtiću dete je ponelo i u školu, a podršku mu pružaju roditelji koji su se angažovali i oformili udruženje koje aktivno radi na projektu formiranja proizvodne bašte u osnovnoj školi.

Kompleksnost i značaj otvorenih tema vodili su ka širenju diskusije, koju je, do prve sledeće prilike, prekinula najezda komaraca, gotovo simbolički ukazujući na značaj pokreta i akcije. Prisutni su se rastali uz dogovor da prvi susret bude samo inicijalna kapisla budućih delovanja. Ideje o prvoj sledećoj akciji Foruma se rađaju i klešu, o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti. Do tada vas pozivamo da nam se javite na adresu: gradjanskiforumpp@gmail.com ukoliko naše ideje prepoznajete kao svoje ili imate predlog sa kim bismo mogli da se povežemo i kako da delujemo sa ciljem očuvanja životne sredine i kulture.