Voždova palata – ambasada stvaralaštva za decu od 2 do 6 godina

VRTIĆ I PREDŠKOLSKA USTANOVA POVRATAK PRIRODI

Voždovac, Borisavljevićeva 76, tel: 011 4074526

Na ušću dveju reka sedi beli grad. A na ušću dveju voždovačkih ulica – zeleni vrtić.  Presekle se Borisavljevićeva i Kumodraška i napravile idealno mesto u centru grada do kojeg ne dopire buka. Upravo u toj tački nikla je – Voždova palata.

Prve asocijacije kad čujete reč palata? Lepota, sofisticiranost, raskošni enterijer. Dodajte tome malo blata i zemlje, baštu na 3. spratu, tragove dečjeg prisustva na zidovima, umetničke instalacije od recikliranog materijala, tarantulu, zmiju, cvrčka, gekona i sklopićete mozaik naše kuće. I spolja i iznutra ona je živi muzej u kojem se stalno odvijaju nove izložbe. A eksponate stvaraju deca i učitelji, inspirisani neprestanim radoznalim istraživanjima.

Kako se živi u Voždovoj palati?

Čim zaškripe vrata kapije i Povratkovci ranoranioci dođu u vrtić, Voždova palata kreće da pulsira u ritmu svoje muzike. Umesto crvenog tepiha, dočekuju nas umetnički oslikane stepenice, koje na pravi način najavljuju art eksploziju koja sledi u kući! A vreba iz svakog kutka – od podruma do krova! U Voždovoj palati, dečji umetnički projekti blješte sa zidova, vire iz ćoškova, sa plafona. Svaki trag dečjeg stvaralaštva ugrađuje se u enterijer i duh našeg doma i svedoči o dečjem trudu, zalaganju, odrastanju, emociji, odgovornosti, ponosu koji dete oseti kada ugleda produkt svoga rada.

Pored tragova stvaralaštva, na zidovima možete pronaći police krcate knjigama i po koju igračku – konstruktore, slagalice, kocke. Tu i tamo nađe se neka kutija, koja te jednog jutra lansira do svemira, a sledećeg postaje istraživačka stanica na Severnom polu. Komercijalne igračke u goste svraćaju samo ponedeljkom, ili ih pod miškom nose drugari koji su na adaptaciji, pa im je potrebna podrška plišanog prijatelja.

Kuća na 3 sprata je prostrana i svetla. Prostorije, kao i zidovi, često menjaju svoje ruho i prilagođavaju se aktivnostima i programu. Vodimo računa da nameštaj ne proguta prostor, jer u centralnom delu svake prostorije čuvamo prostrano mesto. Odatle kreću sve aktivnosti i radionice – iz kruga, koji formiraju deca. U krugu smo svi jednaki, povezani, dobro se čujemo i vidimo, što su osnovni preduslovi za rad i suživot u našem domu. Prostorije nemaju unapred zacrtanu namenu, već se prilagođavaju prirodi aktivnosti koja se sprovodi. Tako muzička radionica može da se odvija u Šarenoj sobi u prizemlju kada muziciramo uz pokretne igre; može se desiti u Dokolici, kada je sviranje instrumenata u prvom planu, ili u dvorištu, ako istražujemo zvukove našeg okruženja ili pravimo zvečke od prirodnih materijala.

Nešto drugačiji zakoni vladaju u prostorijama namenjenim za eksperimentisanje i sadnju – u laboratoriji i zimskoj bašti. Tu nema mesta slobodnoj igri, a u prostore se ulazi sa posebnom pažnjom, motivacijom i odgovornošću. Zadaci koji se sprovode u zimskoj bašti i labi za cilj imaju negovanje istraživačkog duha, iskustveno učenje kroz čulno očiglednu nastavu, usvajanje metoda naučnog istraživanja, negovanje zelene ideje.   U zimskoj bašti deca Voždove palate redovno sade, čupaju, zalivaju, okopavaju. Vode brigu o biljkama, ali i o našim ljubimcima: bradatoj agami, gekonima, tarantulama, smuku. Živeći zajedno sa životinjama, deca se uče odgovornosti – brinu o tome da životinje redovno imaju svežu hranu i vodu, pogodne temperaturne uslove, staraju se o higijeni u kućicama i terarijumima, uče se oprezu i značaju poštovanja prirode (deca dobro znaju kog ljubimca smeju da pomaze, a kog ne!) Posebna radost nastaje kada se za ručak životinjama servira salata ili buba iz sopstvene proizvodnje! Istovremeno, uz životinje deca iskustveno saznaju kako izgledaju životni procesi različitih vrsta – posmatraju presvlačenja gekona i tarantula, svedoče o zimskom snu, o procesima razmnožavanja,  početka i kraja životnog ciklusa… Na taj način, istovremeno usavršavaju i finu i grubu motoriku, uče zakone kauzalnosti, posmatraju procese u prirodi, ekološki se osvešćuju… Zamislite samo koliko je za dete podsticajna činjenica da u centru grada, u sred kuće, na 3. spratu, postoji zeleni kutak u kojem se o životu uči iz života, direktnim posmatranjem i aktivnim učešćem tj. suživotom sa biljkama i životinjama!

Pored prostorija u kojima učimo, rastemo, igramo se, odmaramo, u kući se nalazi i kuhinja iz koje se šire mirisi ručka i raznoraznih đakonija. Ne retko, u kuhinji, sa keceljama, možete sresti i decu kuvare dok mese testo ili odmeravaju šolju brašna za kolače.

Na živopisni enterijer Voždove palate sjajno se naslanja eksterijer dvorišta. U toj učionici bez zidova, u hladu borova, u jednom danu dešava se pregršt aktivnosti! Bilo da zalivaju travu uz pomoć tigar-česme, prave ručak ili kule u peščaniku, posmatraju kretanje mrava, hrane ptice, čitaju priču ili mudruju u letnjikovcu, deca u dvorištu iskustveno proveravaju stečena znanja i usađuju ih duboko u memoriju. Pored dvorišta, terenska znanja sakupljaju i u zelenim komšilucima, kao i na terenima Srbije.

Ovako organizovani i opremljeni prostori višestruko su značajni za proces vaspitanja i obrazovanja dece, a u skladu sa filozofijom vaspitanja u Povratku prirodi. Aktivnim učešćem u programu utemeljenom na principima zelene ideje i stvaralačkog vaspitanja, deca uzrasta od 2 do 6 godina pripremaju se da budu samostalne i prema prirodi odgovorne osobe, a u skladu sa svojim uzrastom i razvojnim kapacitetima.