ZEMUNSKI SALAŠ – oaza za decu uzrasta od 2 do 4 godine

VRTIĆ I PREDŠKOLSKA USTANOVA POVRATAK PRIRODI

Zemun, Prizrenska 27, tel: 011 3076745

  • Salaš u centru grada?

  • Vrtić skriven od buke, udobno smešten u prostranom dvorištu među krošnjama jabuke, duda, oraha, trešnje?

  • Ima li inspirativnijeg predela za odrastanje?

Kada se velika, drvena vrata Prizrenske 27 odškrinu i zamiriše atmosfera našeg Salaša, i deca i odrasli lako se pretvaraju u široki osmeh! Već na pragu dočekuje nas kolonija gumenih čizmica i tragovi stvaralačkih projekata koji od poda do plafona vire iz prostranog prolaza.

Tek što smo stigli, a već imamo osećaj da u ovoj kući vladaju neka drugačija pravila od onih na koja smo navikli – pravila koja slave slobodu, stvaralaštvo, prirodu, Dete.


Iz kreativnog prolaza, staza dalje vodi ka vratima kuće.

Očekivali ste roze ili plave zidove sa nalepnicama junaka iz crtanih filmova? Nećete ih pronaći kod nas. Naši su zidovi šarena svedočanstva o dečjem prisustvu. I menjanju se i rastu zajedno sa detetom.

Pored tragova stvaralaštva, na zidovima možete pronaći police sa knjigama i po koju igračku – konstruktore, slagalice, kocke. Tu su i kuhinja i pijaca sa tezgama, neka od omiljenih mesta za igru i maštanje.

Kuća je prostrana i svetla. Prostorije, kao i zidovi, često menjaju svoje ruho i prilagođavaju se aktivnostima i programu. Vodimo računa da nameštaj ne proguta prostor, jer u centralnom delu svake prostorije čuvamo prostrano mesto. Odatle kreću sve aktivnosti i radionice – iz kruga, koji formiraju deca. U krugu smo svi jednaki, povezani, dobro se čujemo i vidimo, što su osnovni preduslovi za rad i suživot u našem domu.

Pored prostorija u kojima učimo, rastemo, igramo se, odmaramo, u kući se nalazi i kuhinja iz koje se šire mirisi ručka i raznoraznih đakonija. Ne retko, možete sresti i decu kuvare dok sa keceljama mese testo ili odmeravaju šolju brašna za kolače.

A pred kućom – salašarsko dvorište! U njemu sve vrca od života – voćnjak, povrtnjak, simbiotička bašta, prostrani travnjak, učionica na drvetu, peščanik, kuhinja, penjalica, drvena kućica nalik na majanski hram Čičen-Icu sa kaskadnim vrtom… Tu deca redovno sade, čupaju, zalivaju, okopavaju.

Dvorište Salaša je jedna ogromna učionica bez zidova koja svakodnevno pruža nesaglediv spektar mogućnosti za učenje i istraživanje!

Ovako organizovani i opremljeni prostori višestruko su značajni za proces vaspitanja i obrazovanja dece, a u skladu sa filozofijom vaspitanja u Povratku prirodi. Aktivnim učešćem u programu utemeljenom na principima zelene ideje i stvaralačkog vaspitanja, deca uzrasta od 2 do 4 godine na Salašu se pripremaju da budu samostalne i prema prirodi odgovorne osobe.  A kada napune pet i steknu zrelost za korak dalje, zajedno sa svojim vršnjacima prelaze na Dunav Platz, u našu Višu predškolsku ustanovu, gde se na jedinstven način pripremaju za školu.