Hajd Park palata – ambasada stvaralaštva za decu od 2 do 6 godina

VRTIĆ I PREDŠKOLSKA USTANOVA POVRATAK PRIRODI

Dedinje, Čakorska 8, tel: 011 670 2063

Prve asocijacije kad čujete reč palata? Lepota, sofisticiranost, raskošni enterijer. Dodajte tome malo blata i zemlje, baštu na prvom spratu, tragove dečjeg prisustva na zidovima, umetničke instalacije od recikliranog materijala, bradatu agamu, degua i cvrkut kanarinaca, i sklopićete mozaik naše kuće. I spolja i iznutra ona je živi muzej u kojem se stalno odvijaju nove izložbe. Eksponate stvaraju deca i učitelji, inspirisani neprestanim radoznalim istraživanjima, doprinoseći lepoti zidova koji već govore jezikom umetnosti.

Kako se živi u Hajd park palati?

Čim zaškripe vrata kapije i Povratkovci ranoranioci dođu u vrtić, palata kreće da pulsira u ritmu svoje muzike. Umesto crvenog tepiha, dočekuju nas mozaici, koji na pravi način najavljuju art eksploziju koja sledi u kući! A vreba iz svakog kutka – od podruma do krova! U Hajd park palati, dečji umetnički projekti blješte sa zidova, vire iz ćoškova, sa plafona. Svaki trag dečjeg stvaralaštva ugrađuje se u enterijer i duh našeg doma i svedoči o dečjem trudu, zalaganju, odrastanju, emociji, odgovornosti, ponosu koji dete oseti kada ugleda produkt svoga rada.

Pored tragova stvaralaštva, na zidovima možete pronaći police krcate knjigama i po koju igračku – konstruktore, slagalice, kocke. Tu i tamo nađe se neka kutija, koja te jednog jutra lansira do svemira, a sledećeg postaje istraživačka stanica na Severnom polu. Komercijalne igračke u goste svraćaju samo ponedeljkom, ili ih pod miškom nose drugari koji su na adaptaciji, pa im je potrebna podrška plišanog prijatelja.

Kuća na 3 sprata je prostrana i svetla. Prostorije, kao i zidovi, često menjaju svoje ruho i prilagođavaju se aktivnostima i programu. Vodimo računa da nameštaj ne proguta prostor, jer u centralnom delu svake prostorije čuvamo prostrano mesto. Odatle kreću sve aktivnosti i radionice – iz kruga, koji formiraju deca. U krugu smo svi jednaki, povezani, dobro se čujemo i vidimo, što su osnovni preduslovi za rad i suživot u našem domu. Prostorije nemaju unapred zacrtanu namenu, već se prilagođavaju prirodi aktivnosti koja se sprovodi. Tako muzička radionica može da se odvija u Šarenoj sobi u prizemlju kada muziciramo uz pokretne igre; može se desiti u Dokolici, kada je sviranje instrumenata u prvom planu, ili u dvorištu, ako istražujemo zvukove našeg okruženja ili pravimo zvečke od prirodnih materijala.

Nešto drugačiji zakoni vladaju u prostorijama namenjenim za eksperimentisanje i sadnju – u laboratoriji i zimskoj bašti. Tu nema mesta slobodnoj igri, a u prostore se ulazi sa posebnom pažnjom, motivacijom i odgovornošću. Zadaci koji se sprovode u zimskoj bašti i labi za cilj imaju negovanje istraživačkog duha, iskustveno učenje kroz čulno očiglednu nastavu, usvajanje metoda naučnog istraživanja, negovanje zelene ideje.   U zimskoj bašti deca redovno sade, čupaju, zalivaju, okopavaju. Vode brigu o biljkama, ali i o našim ljubimcima: bradatoj agami, deguu, kornjači i kanarincima. Živeći zajedno sa životinjama, deca se uče odgovornosti – brinu o tome da životinje redovno imaju svežu hranu i vodu, pogodne temperaturne uslove, staraju se o higijeni u kućicama i terarijumima, uče se oprezu i značaju poštovanja prirode (deca dobro znaju kog ljubimca smeju da pomaze, a kog ne!) Posebna radost nastaje kada se za ručak životinjama servira salata ili buba iz sopstvene proizvodnje! Istovremeno, uz životinje deca iskustveno saznaju kako izgledaju životni procesi različitih vrsta. Na taj način, istovremeno usavršavaju i finu i grubu motoriku, uče zakone kauzalnosti, posmatraju procese u prirodi, ekološki se osvešćuju… Zamislite samo koliko je za dete podsticajna činjenica, za gradsko dete, da u sred kuće, postoji zeleni kutak u kojem se o životu uči iz života, direktnim posmatranjem i aktivnim učešćem tj. suživotom sa biljkama i životinjama!

Na živopisni enterijer Hajd park palate sjajno se naslanja eksterijer dvorišta. U toj učionici bez zidova, u jednom danu dešava se pregršt aktivnosti! Pored dvorišta, terenska znanja sakupljaju i u zelenim komšilucima, kao i na terenima Srbije.

Ovako organizovani i opremljeni prostori višestruko su značajni za proces vaspitanja i obrazovanja dece, a u skladu sa filozofijom vaspitanja u Povratku prirodi. Aktivnim učešćem u programu utemeljenom na principima zelene ideje i stvaralačkog vaspitanja, deca uzrasta od 2 do 6 godina pripremaju se da budu samostalne i prema prirodi odgovorne osobe, a u skladu sa svojim uzrastom i razvojnim kapacitetima.