Pojam održivog razvoja nesumnjivo je u trendu – što je itekako opravdano. Kako podržati koncept samoodrživosti planete? Kakva je spona između kulture i ekologije u modernom svetu? Kako ih povezati i učiniti dostupnima? Da li je razgovor dovoljan da se obezbedi opstanak planete i kulture? Ili je ključ u aktivizmu i buđenju javnosti?

O ovim i sličnim pitanjima diskutovalo se u nedelju, 12. maja, u Impakt habu, u okviru Rekonekcije – Međunarodnog trijenala proširenih medija, multimedijalne umetnosti i umetnosti novih medija. Tom prilikom, javnosti je po prvi put predstavljen Građanski forum za ekologiju i kulturu, koji je nedavno osnovao Povratak prirodi.

U diskusiji su učestvovali eminenti stručnjaci iz oblasti kulture i umetnosti: dr Dragan Ćalović, profesor na Fakultetu savremene umetnosti (teoretičar medija), profesori Fakulteta dramskih umetnosti, dr Irena Ristić (psiholog) i dr Vlatko Ilić (pozorišni reditelj i teoretičar umetnosti i medija), Paola Petrić, profesor nemačkog jezika sa dragocenim iskustvom rada na ekološkim projektima u NGO sektoru, dr Vojislav Klačar, doktor višemedijske umetnosti i član Izvršnog odbora Povratkovog Građanskog foruma za ekologiju i kulturu.

Razgovor je organizovan u okviru tematske oblasti „Žardinjera“, koja je okupila umetničke radove koji se realizuju u javnim prostorima. Programska celina je za cilj imala podizanje svesti o tome kako umetnost rezonuje nakon završenih javnih izlaganja i da li njeni tragovi ostaju prisutni ili zjape poput praznih žardinjera koje često srećemo u gradu.

Diskusija namenjena kalemljenu ekologije i kulture pokrenula je zanimljiva pitanja. U prepletu teorijskih uvida i ličnih stavova govornika, pojavilo se nekoliko važnih uvida. Moderno stanje planete logično poziva na komunikaciju kulture i ekologije. A akteri odgovorni za očuvanje i opstanak smo upravo mi – građani ovog sveta.

Javne ličnosti iz oblasti kulture u rukama imaju važno oruđe – ideje, talente, ali i prostor da ekološke poruke pošalju široj javnosti. S druge strane, svi građani iz drugih oblasti delovanja imaju odgovornost da svoje ideje i veštine usmere ka ekološkom angažmanu (ne političkom, već angažmanu zarad opstanka). U simbiozi ideja, može nastati snaga spremna za promene. Na takvu snagu računa novooformljeni Povratkov Građanski forum za ekologiju i kulturu.

Povratak prirodi se godinama unazad bavi stvaralačkim vaspitanjem, edukacijom i senzibilisanjem dece na zelenu ideju, što je nesumnjivo zalog za budućnost. Brzina promena koje kulturna scena i planeta trpe pali nam lampice da je vreme da polje delovanja proširimo i na odrasle.

Diskusija u okviru trijenala bila je sjajna prilika za susret i razgovor sa stručnjacima iz oblasti kulture. Naša ideja je da upravo ovakve razmene budu pokretači prvih koraka delovanja Građanskog foruma za ekologiju i kulturu. Kako je dogovoreno na trijenalu, nastavak razgovora sledi u našoj zelenoj agori, na krovnoj bašti Povratka prirodi, što će ujedno biti i prvi susret članova Foruma. Neka naša krovna bašta bude novo mesto u gradu sa kojeg će se praviti zelena buka!