Radionica SAM U KUĆI je prvi korak za osećaj slobode na svakom ćošku planete.

Kad god se princeza ili treći najmladji brat u bajkama nadju u nevolji, kao deus ex machina se pojavi dobra bucmasta vila, sedokosi mudri starac ili dobrotvor koga je veštica pre nekoliko vekova pretvorila u šiš miša da reši problem. I zaista, bajke nas uče da za sve na ovom svetu postoji rešenje. Činjenica je da su bajke dobronamerne. Optimistični stav prema životu i jeste jedini koji želimo za našu decu. No, moramo im nekad i priznati da se dobra vila i sedokosi mudrac ne javljaju baš tako često. Realno, svi mi imamo po jednog sedog deku čijim savetima možemo napuniti džepove pred polazak u svet. Takodje, svaka porodica ima i po jednu tetku, bucmastu ili ne- nije baš najbitnije, koja ume da liči na dobru vilu.

No, ono što je najbitnije jeste da naučimo svoju decu da kroz život hodaju uzdignute glave, uvek aktivno i smelo, ne gajeći pasivnost i nerealan stav o životu.

Oslonac uvek prija. Lakše je da mi ti dohvatiš četkicu za zube. Ma, ajde, kad si već zapeo možeš i da mi opereš zube. Podseti me samo da pljunem- to ipak ne možeš umesto mene.

S vremena na vreme treba spustiti glavu na rame svog oslonca, ali radost življenja treba biti učenje i davanje. Pružiti svom detetu slobodan korak u kome se previše ne osvrće za vama je ipak sigurniji ulog u njegovu budućnost.

Radionica SAM U KUĆI postoji koliko i Povratak prirodi. To je radionica na kojoij deca osećaju da su dovoljno samostalna da imaju svoj plan za petak. Mama i tata mogu u bioskop ili kod prijatelja na večeru. Uostalom, vidimo se u subotu! Bez detaljisanja!

Temu večeri smišljaju naši drugari, obično predškolci. Mi smo tu da osluškujemo o čemu se trabunja između radionica, ali obično dozvolimo njima da objave temu. Od septembra smo imali art atelje i dizajnirali majice, pravili turšiju i dzem i napravili najbolju žurku za Halloween.

Činjenica je da svi znaju sami da se obuku. Većina ima čak i nepogrešiv osećaj za savršenu kombinaciju. Andrea i Jeca umeju i nakit da uklope. Svi znaju kada se i kako peru ruke i zubi. Ono što tate i mame verovatno ne znaju je da bi se snašli i za večeru. Ne mislim da naruče pizzu. Naš Vile uvek u dzepu ima po koji orah, a griz se, kaže Maša, previše lako sprema. Ma, da ne poveruješ!

Svi vole radionicu SAM U KUĆI jer vladaju sasvim drugačija pravila. Niko ne mora u krevet u tačno vreme. Igrajući se i šaleći se, umor stigne sam. Kada krenemo da zevamo istovremeno, brzo namestimo krevete i spavamo bez igračaka, ali sa osmehom i idejom da je to bio najbolji petak ikada.

Pogledajte galerije: Sam u kući- ART ateljeSam u kući- PLAN ZA PREZIMLJAVANJE i Halloween party.