Znam da nas ovih dana mori isti strah. I kao da nam to već nije dovoljno, on bezobrazno vreba čak i kad ne želimo da se srećemo. Priča o virusu nas proganja dok doručkujemo, radimo, crtamo, sanjamo, čitamo novine, učimo sa decom, telefoniramo, sedimo u krugu porodice. Pa čak i kada čitamo (pišemo) blog sajta vrtića.

Kako pobeći? Svi se pitamo. Kad kažem beg, ne mislim na kukavičluk, već na podršku sebi. Svi smo u potrazi za načinom da se izmaknemo i razgrnemo zavese novih prostora u kojima ćemo kreirati dan koji nam prija. Prostore u kojima ćemo se podsetiti starih hobija ili otkriti nove, u kojima ćemo kuvati zajedno sa članovima porodice, bojiti bojanke (za decu i odrasle, šta god ta podela značila), svirati gitaru ili šerpu, posaditi biljku, crtati, igrati se, ili – čitati!

Lako je nama odraslima, mi znamo da čitamo.

A zamislite samo koliko je sužen izbor dece koja to još uvek ne znaju! Oni ne mogu da prelistaju novine, stripove, knjige, blogove, dopisuju se sa prijateljima, pišu poeziju ili prozu.

Pa šta, oni mogu da se igraju, crtaju, maštaju, možda bi dobacio neko nama odraslima u odbranu. Zar i mi odrasli to ne možemo? Eto pitanja za razmišljanje.

Nego, da skratimo filozofiranje i pređemo na stvar – ako živite sa detetom koje ne zna da čita (ili zna da čita a voli sa vama da razmeni utiske), knjigu u ruke i u zajedničku avanturu! Za uzvrat ćete dobiti tonu ljubavi, zahvalnosti, ideja, mudrih zapažanja, pitanja, ali i odgovora koje ni sami ne znate, a mogu vam doneti toliko!

Dolazimo do pitanja odabira literature.

Verujemo da ste sa decom već iščitali većinu kućne biblioteke, a odlazak u knjižaru trenutno nije opcija. Zato smo se potrudili da pronađemo internet izdanja knjiga koje su roditeljima na raspolaganju, a za koje verujemo da ih niste čitali, ili ako jeste, želite da im se vratite.

Evo naših predloga:

A) BAJKE IZ CELOG SVETA

Na sajtu https://www.bajke.in.rs/ nalazi se online riznica bajki iz celog sveta.

Za sada, kao veliki ljubitelji i poštovaoci narodne književnosti, kao preporuku izdvajamo sledeće narodne priče i bajke:

  1. Klinčorbašaljiva narodna priča koja govori o trenutno aktuelnoj temi značaja solidarnosti i nesebičnosti: https://www.bajke.in.rs/sadrzaj/ko-umije-njemu-dvije/klincorba/
  2. Mala vila – narodna bajka koja na slikovit i deci blizak način ističe prave vrednosti nasuprot gramzivosti: https://www.bajke.in.rs/sadrzaj/srpske-bajke-i-pripovetke/mala-vila/
  3. Gospodar rekejoš jedna narodna priča koja potcrtava značaj i bogatstvo porodice i ljubavi: https://www.bajke.in.rs/sadrzaj/srpske-bajke-i-pripovetke/gospodar-reke/

Proces zajedničkog čitanja je dragocen za dete – ono tako razvija maštu, logiku, bogati rečnik, ali i uživa u vremenu koje provodi sa vama i u zajedničkom procesu otkrivanja književnih svetova. Zato vas svakako ohrabrujemo da zajedno sa decom prelistate online biblioteku i na osnovu dečjih smernica i želja napravite odabir priča za čitanje. Sajt nudi veliki izbor popularnih i manje poznatih bajki, pa je prava avantura odabrati sadržaj.

Nakon čitanja, važno je da sa decom porazgovarate o sadržaju i porukama koje priča šalje. Uloga roditelja (ili starijeg brata/sestre) u procesu čitanja je od neprocenjivog značaja i ima kako obrazovnu, tako i važnu vaspitnu ulogu u modelovanju ponašanja i izgradnji sistema vrednosti kod deteta. Takođe, svako pročitano književno delo otvara novo polje za stvaralaštvo – nacrtaj, izmaštaj, dovrši priču na drugačiji način, napravi masku junaka iz priče… Samo pratite interesovanja deteta i aktivnosti će se same rađati.

B) SRPSKA DIGITALNA BIBLIOTEKA DEČJIH IZDANJA

Pored navedenog sajta sa bajkama, na raspolaganju vam je digitalna dečja biblioteka: https://digitalna.nb.rs/sf/NBS/Knjige/Srpska_decja_digitalna_biblioteka.

Ovde možete naći knjige za sve ukuse i sve dečje uzraste – tu su knjige o životinjama Simeona Marinkovića za najmlađe, uvek aktuelna poezija Zmaja, Danojlića, Erića, Dragana Lukića, Ršuma i Radovića, bajke Desanke Maksimović, Grozdane Oluić… Verujemo da ste dobar deo knjiga već čitali sa decom. Na raspolaganju vam je veliki broj izdanja, na vama je da zajedno sa decom odabirate sadržaje.

U skladu sa prolećem koje je došlo, a naslanjajući se na sjajnu reakniju dece na naše emisije “Povratak Dušku” (nalaze se na Youtube kanalu Povratka), naš prvi predlog za zajedničko čitanje je Poletarac – Proleće (https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Knjige/Srpska_decja_digitalna_biblioteka/IV-2818#page/0/mode/1up)

Takođe, dajemo vam izazov da ne samo proučite već i zajedno sa decom isprobate sadržaje iz knjige Dečje igre – Nekad i sad Ljubice Simikić: https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Knjige/Srpska_decja_digitalna_biblioteka/II-406650-12#page/0/mode/1up.

Eto sjajnog načina da u izolaciji imate fizičku aktivnost, povežete se sa decom pričajući im priče o tome kako ste se vi nekada igrali, odaberete igre iz knjige i oprobate ih u krugu porodice. Svesni smo da deo igara zahteva izlazak napolje, ali budite kreativni i iskoristite terasu, dvorište, hodnik, tepih… Sve je dozvoljeno, samo ako su pravila igre unapred određena i jasna svim igračima.

C) MEĐUNARODNA DEČJA DIGITALNA BIBLIOTEKA: http://en.childrenslibrary.org/

Sa sajta Međunarodne dečje digitalne biblioteke izdvojili smo sledeća izdanja na hrvatskom jeziku:

Napomena: Knjige se čitaju klikom na link, pa na prvu stranu, a zatim listanjem uz pomoć velike strelice koja je u gornjem desnom uglu. Ukoliko su slova sitna, tekst možete uvećati jednim klikom na pasus. Klikom na kućicu u levom uglu dolazite na naslovnu stranu, pa ukoliko želite, možete sami pretražiti građu na engleskom ili drugim jezicima.

I za kraj, ohrabrimo se jednom narodnom izrekom:

Srećan je onaj koji sjedi u svojoj kući.

Ne zaboravimo na to.

Đurđa Pokrajac, profesor književnosti i stručni saradnik Povratka prirodi